1. gangs intervju

klikk her, les om hvordan DEFINERE BEHOV FOR REKRUTTERING klikk her, les om hvordan DEFINERE BEHOV FOR REKRUTTERING klikk her, les om hvordan bygge opp en KANDIDATBASE klikk her, les om hvordan gjennoføre 1.GANGS INTERVJU klikk her, les om hvordan gjennoføre 2.GANGS INTERVJU klikk her, les om hvordan gjennomføre ENDELIG UTVELGELSE AV RETT KANDIDAT
                           klikk her, les om hvordan utvikle en JOBBANALYSE|STILLINGSANALYSE                                             klikk her, les om hvordan benytte ADFERDSANALYSE
                                  klikk her, les om hvordan benytte JOBB-/STILLINGSBESKRIVELSE


Her legger du grunnlaget for 2. gangs intervju og en effektiv rekruttering

Når en medarbeider forsvinner uten forvarsel, som oftest gjør de det, etterlater de ofte en stresset leder som ender opp med at det lederen stadig uroer seg over er å få tettet hullet etter den som sluttet. Å la dette dette kortsiktige problemet få ta fokus fra det langsiktige og grunnleggende viktige er en av de væremåtene der du som leder aller mest saboterer en bratt karriere-kurve.

Vi møter disse ledere, og det er mange av dem, hvis hovedfokus er blitt å finne ett stk. "hode", derav betegnelsen hodejeger ...  mens det de trenger er en hjerne, den rette hjernen. "Vi er ute etter en ingeniør, en selger" er typiske formuleringer som gjenspeiler kvantitets-tenkning. 

Gjenkjenner du noe av dette hos deg selv?

Å spore opp og ansette de beste hjernene for oppgaven er i seg selv en utfordring, men sannsynligheten for å lykkes høynes dramatisk når du har definert behov ", foretatt en jobbanalyse og gjort en jobb- og person beskrivelse. Da kan du gå til dette viktige møtet med en definert personstrategi, du har klart for deg hva du skal se etter og hvorfor ... det gjør deg i stand til å stille de essensielle spørsmålene.

9 av 10 legger opp møtet på den måten at arbeidsgiver "forteller om seg selv", hvem er vi og hva er jobben, og "fortell meg litt om deg selv" til kandidaten, utdannelse, erfaring ... i tillegg kanskje noen antatt smarte spørsmål, som for eksempel; " hvorfor bør vi ansette deg",  "hvorfor vil du jobbe hos oss", og "hva er din sterkeste side og hva er din svakeste side" ... og det var det.

Om det ikke er noen fasitmetode for rekruttering er det like fullt visse fremgangsmåter som både logisk og empirisk er mer effektive en andre. 
Metoden jeg beskriver her bygger på erfaring fra flere hundre rekrutterings prosesser og flere tusen ansettelsesintervjuer. 

Formålet med 1. gangs intervju definerer hva du trenger å vite og hva du bør si i møtet med søkeren

1. gangs intervju er et trinn 2 videre kvalifisering av de søkerne du har plukket ut.

Dessuten brukes møtet til å innrette og sette opp for 2. gangs intervju.

Hvis søkeren har tidligere deltatt på informasjonsmøte eller lignende vil starten på møtet gjenspeile dette.
 
Etter et velkommen som tar sikte på å roe ned, få kontakt og hjelpe kandidaten til å koble seg på situasjonen settes ambisjonsnivået; uten for mye alvor presiseres at foretakets ambisjon er å ansette en fremragende person, en i topp 20% gruppen, at min, konsulentens oppgave, er å sørge for at de som ikke kvalifiserer ikke kommer inn i firmaet ved en glipp ... og at dersom søkeren ikke anser seg selv i den ønskede gruppen er det fornuftig å avlyse det videre møtet. 

Dette skiller de beste fra alle de andre:
De beste folkene leverer konsistent flere og bedre resultater enn forventet, og de gjør det i rett tid hele tiden. 

Pil for JOBBANALYSE

Pil for JOBBESKRIVELSE

Pil for ADFERDSANALYSE


Hva synes du om det du leste ovenfor her.
Legg igjen din kommentar til meg i boksen under.  
                     

Noen du vet om som vil ha nytte av denne siden? 
Del den her, klikk på knappen ------------>



Intervjuet
Viktige områder

1. Starte intervjuet
2.  Sjekk søkerens
    motivasjon
3.  Sjekk søkernes
     kvalifikasjoner
4.  Sjekk søkerens
     resultater
5.  Sjekk søkerens
     personlighet

(Liste: spesifisering av punktene)
1. Starte intervjuet

Ønske søkeren velkommen

· Introduser deg selv/dere for
   kandidaten

· Skap en vennlig men effektiv
   atmosfære

· Bruk de første minuttene
   på 
spørsmål som «Var det
   vanskelig å finne veien?», «har
   du lyst på noe å drikke?» eller
   lignende.

Les den komplette listen ... her


"Hjemmelekse" til 2. gangs intervju

I 1. gangs intervjuet forteller vi umiddelbart kandidaten at dersom intervjuet ender opp med at begge parter ønsker å møtes til ny samtale, så praktiserer vi å gi kandidaten to hjemmeoppgave som skal gi begge parter en godt grunnlag for å ta rett beslutning.

1. Fylle ut et analyseverktøy for personlighetstype 

2. Forberede et innlegg/foredrag om seg selv relatert til stillingen.

I så fall trenger all nødvendig informasjon om firmaet og om jobben som grunnlag for å besvare oppgaven. På denne måten gjør vi kandidaten medansvarlig i det å sikre seg den informasjonen han/hun mener er nødvendig. 

Kandidaten gjøres oppmerksom på dette for at hun/han skal få et godt grunnlag, danne seg et bilde, for å løse oppgaven ... men også for at kandidaten etterpå ikke skal si at det manglet informasjon.

Selvsagt kan kandidaten ta kontakt underveis og stille utdypende spørsmål.

De to viktigste intervjuspørsmålene noensinne.

For å få et innblikk i kandidatens tekniske kompetanse, motivasjons nivå og team(ledelse) kompetanse, er det utviklet to grunnleggende spørsmål.

Basert på flere millioner krysskjøringer fra flere ti-tusen foretak bekrefter Gallup Internasjonal hva er de mest grunnleggende spørsmålet som avgjør en persons leveringsdyktighet i en gitt situasjon.

Med de to spørsmålene vil du kunne avdekke inntil 80% av det du trenger for å ta en god beslutning.

Det ene spørsmålet danner grunnlaget for hjemmeleksen. 

Dette er hjemmeleksen som kandidaten skal løse til 2. gangs jobbintervju:

"Hensikten med hjemmeleksen er å gi begge parter et solid beslutningsgrunnlag, en det er en ekstern eller en intern kandidat.  Ender man opp som ansatt i stillingen vil også en gjennomgang som dette har medført en omforent forståelse og klarhet rundt krav og forventninger som vil bidra til en god start og grunnlag for suksess. Vi ønsker ved dette ... (les hele hjemmeleksen ... her)